Wildbereiding

Wildbereiding is eenvoudig

Bij wild denk je al gauw aan overhoop gehaalde keukens, veel vaat en dagen van tevoren werk. Natuurlijk kun je hele toeren uithalen met een stukje haas, maar dat wilden we maar even aan de chefkoks in de Nederlandse restaurants overlaten. Mocht u dus na het lezen van dit artikel toch besluiten niet zelf de keuken in te gaan, dan kunt u nog altijd de staaltjes van de koks proberen.

struisvogelspies

Seizoen

Het seizoen waarin vers wild te koop is, is afhankelijk van het soort wild. Kijkt u voor meer informatie op onze wild verkrijgbaarheidkalender. Ook buiten het seizoen is wild verkrijgbaar, over het algemeen wordt dit dan diepgevroren aangeboden. Echter indien u goed naar de verkrijgbaarheidkalender kijkt ziet u dat er nagenoeg het hele jaar vers wild verkrijgbaar is. Afhankelijk van de periode in het jaar beperkt dit zich dan tot één of meerdere diersoorten.

Wildsmaak

Omdat wild van zichzelf al zo veel smaak heeft is vaak maar heel weinig nodig om iets lekkers op tafel te zetten. Een biefstuk vier minuten aan beide kanten bakken, er wat peper en zout op strooien, wat wijn of cognac erbij, zure room erdoor roeren en klaar. Als u niet veel tijd heeft en toch wild met een bijzondere saus op tafel wilt zetten, neemt u dan eens een basissaus uit een pakje. Met een kant-en-klare tomatensaus uit een zakje bijvoorbeeld is heel wat te doen. U voegt wat Italiaanse kruiden toe, een scheutje rode wijn, wat zure room en iedereen denkt dat u er uren voor in de keuken heeft gestaan.
Wild kunt u serveren met een aardappelgerecht, maar ook pasta`s (spaghetti, macaroni) of rijst doen een wildgerecht heel goed uitkomen. In vele andere landen wordt wild zelfs niet anders gegeten.

Salades

Hoewel de winter veel lekkere groenten heeft zoals spruitjes, knolselderij en witlof, moet u ook eens denken aan een frisse salade bij wild. IJsbergsla blijft lekker lang knapperig en smaakt heerlijk met stukjes komkommer en olijven. Als u een kaasliefhebber bent, brokkelt u er dan eens Griekse geitenkaas over. Samen met een dressing van azijn, olie, zout, peper en een beetje mosterd zet u snel een heel aparte salade op tafel. Heel handig zijn natuurlijk de kant-en-klare salades die veel groentezaken tegenwoordig verkopen.

Dubbel genieten

Als u met een groot gezelschap bent blijven er vaak resten over. Met de resten zijn heerlijke soepen of stoofpotjes te bereiden. Sommige wildsoorten, zoals wilde eendenborst of wild konijn zijn ook koud of lauw heerlijk als voorgerecht op een frisse salade met een lekkere dressing.